Ένα βιβλίο για τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε

 Στις 23 Μαΐου 1992, κοντά στην πόλη Capaci της Σικελίας, δολοφονήθηκε από τη μαφία ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε. 29 χρόνια μετά, ένας άλλος Τζιοβάνι, ένα παιδί από το Παλέρμο γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του. Αυτή τη μέρα διάλεξε ο πατέρας του για να του εξηγήσει γιατί, από όλα τα πιθανά ονόματα, ο Τζιοβάνι επιλέχθηκε γι’ αυτόν. Βήμα βήμα πατέρας και γιος εξερευνούν το Παλέρμο και την ιστορία του Τζιοβάνι Φαλκόνε, του δικαστή που είχε τη γενναιότητα να αντιταχθεί στην πανίσχυρη μαφία. Ο Τζιοβάνι ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του δεν μιλά για αφηρημένα πράγματα: η μαφία είναι παντού, ακόμα και μέσα στο σχολείο του, όπου εκφοβίζει και τρομοκρατεί τους συμμαθητές του και είναι ένας εχθρός που πρέπει να πολεμήσει αμέσως, χωρίς να περιμένει να μεγαλώσει… Αυτό είναι το βιβλίο Per questo mi chiamo Giovanni του Luigi Garlando.

Ο Τζιοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 - 23 Μαΐου 1992) ήταν Ιταλός δικαστής ο οποίος είχε ως αντικείμενο την δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα. Δολοφονήθηκε από την Μαφία, μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, μετά από έκρηξη δυναμίτη 350 kg στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη του Κάπασι.

Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο. Οι δύο άντρες κατάγονταν από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή του Παλέρμο. Και οι δύο δολοφονήθηκαν το 1992 (με διαφορά μικρότερη από δύο μήνες μεταξύ τους) με εκρήξεις τεράστιων ποσοτήτων δυναμίτιδας, που είχε τοποθετήσει η μαφία.

Επίλογος του βιβλίου: "Οι άνθρωποι φεύγουν, οι ιδέες μένουν"

Πληροφορίες: http://www.libroparlatolions.it/scheda_audiolibro.php...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κινούν αίτιο και οι... τεχνοκράτες

Naomi Klein Τεχνητή νοημοσύνη, η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μάριος Χάκκας: Δε θέλω χρόνο, ζωή θέλω…