Λευκάδιος Χερν

 Ο Λευκάδιος Χερν, που έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας, γεννήθηκε στη Λευκάδα σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 1850. Πατέρας του ήταν ο Ιρλανδός γιατρός Κάρολος Μουσχ Χερν που υπηρετούσε τότε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα και μητέρα του η Ρόζα Κασιμάτη από τα Κύθηρα. Μια μετάθεση του πατέρα στις Ινδίες, είχε ως συνέπεια τον χωρισμό των γονιών του. Ο μικρός Λευκάδιος βρέθηκε τότε στο Δουβλίνο όπου αναγκάστηκε να ζήσει με τη δεσποτική γιαγιά του. Στα 19 του έφυγε στην Αμερική. Η πρώτη πόλη που εγκαταστάθηκε ήταν το Σινσινάτι. Εκεί έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Cincinnati Enquirer, όπου παρέμεινε από το 1872 ως το 1875. Μέσα από τα κείμενά του έγινε γνωστός για τις μακάβριες περιγραφές τοπικών φόνων, καλλιεργώντας τη φήμη του κορυφαίου δημοσιογράφου της εφημερίδας, καθώς και του συγγραφέα των ευαίσθητων περιγραφών μερικών από τα μειονεκτούντα άτομα της πόλης. Το 1874 ο Χερν και ο νεαρός Χένρι Φάρνι (1847-1916, γεννημένος στη Γαλλία, ζωγράφος και εικονογράφος), έγραψαν, εικονογράφησαν και εξέδωσαν ένα οχτασέλιδο εβδομαδιαίο περιοδικό τέχνης, λογοτεχνίας και σάτιρας με τον τίτλο Ye Giglampz. 

Το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη όπου και παρέμεινε μια δεκαετία, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών. Έπειτα από μια περιπετειώδη ζωή στην Αμερική, κατέληξε στην Ιαπωνία όπου ασπάστηκε το βουδισμό, παντρεύτηκε μια γιαπωνέζα και πήρε το όνομα Γιάκομο Κοϊζούμι. Εργάστηκε ως καθηγητής της Αγγλικής Φιλολογίας στο Τόκιο κι έγραψε λαμπρά φιλολογικά έργα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα του Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Εστία), Εντός του Κύκλου των Ψυχών (εκδόσεις Ίνδικτος), Η Χώρα των Χρυσανθέμων (εκδόσεις Κέδρος), Ιαπωνικοί Θρύλοι (εκδόσεις Σιδέρη), Κείμενα από την Ιαπωνία (εκδόσεις Ίνδικτος), Ο ονειροφάγος (Άγρα), Το όνειρο μιας καλοκαιρινής ημέρας (Άγρα) ΚοττόΚαϊντάν και Ιαπωνικό Μωσαϊκό (και τα τρία από το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς).

Το πιο σπουδαίο πράγμα που έκανε ο Χερν, παρότι δεν έζησε πολύ στην Άπω Ανατολή, είναι πως διαισθάνθηκε το τέλος μιας εποχής, την έλευση του εκδυτικισμού που θα άλλαζε για πάντα το πρόσωπο της χώρας. Έγραφε το 1893: «Ο κόσμος του ηλεκτρισμού, του ατμού και των μαθηματικών είναι ψυχρός και άδειος», βλέποντας ότι η πρόοδος θα εξαφάνιζε γρήγορα την προσκόλληση στην παράδοση, που μέχρι τότε ήταν το μέτρο για τα πάντα. Οι Ιάπωνες τον κατατάσσουν στους εθνικούς τους συγγραφείς. Σήμερα, οι κατοικίες του στην Ιαπωνία, τη Νέα Ορλεάνη, το Δουβλίνο αποτελούν ιστορικά σημεία μνήμης. Πριν από δύο χρόνια, με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων από το θάνατό του, εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στην πόλη της Λευκάδας. 

Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε από ανακοπή σε ηλικία 54 χρονών, στις 26 Σεπτεμβρίου 1904. Άφησε λογοτεχνική προίκα 4.000 σελίδων και έναν πολυπολιτισμικό μύθο, αναζητώντας τη φωνή που «μου έλεγε πάντα ιστορίες που με έκαναν να αναρριγώ από το κεφάλι μέχρι τα πόδια από την ευχαρίστηση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το κινούν αίτιο και οι... τεχνοκράτες

Naomi Klein Τεχνητή νοημοσύνη, η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μάριος Χάκκας: Δε θέλω χρόνο, ζωή θέλω…