Ε. Χέμινγουεϊ

 «Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν συγγραφέα είναι να ζήσει μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία», έλεγε.

Στις 21 Ιουλίου 1899, ένα μεγάλο μωρό βάρους πέντε κιλών, με το όνομα Ernest Miller, γεννήθηκε στο Oak Park, μια κομψή πόλη στα περίχωρα του Σικάγου. 

Η μητέρα, Γκρέις, βρετανικής καταγωγής, είναι δασκάλα φωνητικής. Σε αντίθεση με την ματαιωμένη σταδιοδρομία της - με το ψευδώνυμο Ερνεστίν -, συμπεριφέρεται σαν ντίβα. Ο πατέρας, Clarence Edmonds είναι γιατρός.  

Η Γκρέις Χέμινγουεϊ έδωσε στον μεγαλύτερο γιο της το όνομα του πατέρα της, ενός ήρωα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Ernest junior έχει τέσσερις αδελφές και έναν μικρό αδερφό. Ο Έρνεστ απολαμβάνει τη συντροφιά του πατέρα του, ο οποίος τον παίρνει για ψάρεμα πέστροφας από την ηλικία των τριών ετών. Στο «Πατέρας και Γιος», θα μιλήσει για τις υπέροχες στιγμές που περνούν στη Walloon Lake του Μίσιγκαν. 

Ο γιατρός Χέμινγουεϊ τον εισάγει στη ζωή του δάσους. Αυτός ο λατρευτός, γενειοφόρος πατέρας του έδωσε ένα κυνηγετικό όπλο στα δέκατα γενέθλιά του. Ο Έρνι θα περάσει άλλα επτά χρόνια ζώντας σαν τους ήρωες του Fenimore Cooper. Αυτές οι αναμνήσεις θα αντικατοπτρίζονται στις αυτοβιογραφικές περιπέτειες του Nick Adams

Στο σχολείο, ο Έρνεστ είναι συχνά πρώτος στην τάξη του. Όταν εντοπίζει τη μυωπία του, δεν τολμά να μιλήσει στους δασκάλους του και καταφεύγει στα βιβλία για να αντισταθμίσει τη δυσκολία του να διαβάζει από τον πίνακα. Καταβροχθίζει τους Defoe, Walter Scott, Dickens, Mark Twain, Kipling, όλους τους συγγραφείς της δράσης και της περιπέτειας. 

Πόλεμος στα 18

Το γράψιμο γίνεται καταφύγιο συμπληρωματικό της ανάγνωσης. Το 1916, χάρη στην εφημερίδα του γυμνασίου, ο Χέμινγουεϊ δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, το The Manitou Judgment. Έκανε εγγραφή σε μαθήματα δημοσιογραφίας στο Oak Park Graduate School. Τα απομνημονεύματα ενός πρώην ανταποκριτή πολέμου, RH Davis, τον σημάδεψαν.

Το 1914, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ θέλησε να συμμετάσχει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αποκλείστηκε λόγω της κακής του όρασης. Προσλήφθηκε στην Kansas City Star, ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος. Στο Χέμινγουϊ και τον κόσμο του, ο AE Hotchner αναφέρει: "Υπεύθυνος για την κάλυψη μιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού τμήματος, του σταθμού και του νοσοκομείου, ήταν σε άμεση επαφή με εγκλήματα, βία, ατυχήματα, ηρωικές ενέργειες... τόσα πολλά σπουδαία θέματα που θα επηρεάσουν αργότερα τα μυθιστορήματά του με αυτό που αποκαλείται αμερικανικό δημοσιογραφικό στιλ. 

Θέλοντας να ανακαλύψει τα πεδία της μάχης, πήγε εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό. Στάλθηκε στο ιταλικό μέτωπο, σε ηλικία 18 ετών. Στον ποταμό Piave (Βένετο), στις 8 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε τάφρο με τρεις άντρες, θα χτυπηθούν από χειροβομβίδα. Τα πόδια του είναι γεμάτα θραύσματα. Καταφέρνει να σηκώσει τον μόνο επιζώντα στην πλάτη του και να τον μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Ο Έρνεστ παρασημοφορήθηκε για αυτήν την πράξη γενναιότητας, με το Croce al merito di guerra. Αργότερα έγραψε, τροποποιώντας ορισμένες λεπτομέρειες: "Κράτησα κοντά στο κρεβάτι μου ένα μπολ γεμάτο από κομμάτια μετάλλου που αφαιρέθηκαν από το πόδι μου… Διακόσια είκοσι επτά κομμάτια! [...] Το δυσκολότερο ήταν να τους αποτρέψω από το να κόψουν το πόδι μου." Στην πραγματικότητα, οι γιατροί αφαίρεσαν είκοσι οκτώ μεταλλικά θραύσματα. Όποιος και αν είναι ο ακριβής αριθμός, ο μαθητευόμενος συγγραφέας πήρε το βάφτισμα του πυρός. Τώρα μπορεί να δηλώσει: "Πρέπει να υποφέρετε το μαρτύριο για να μπορέσετε να γράψετε σοβαρά." 

Θα πάρει τρεις μήνες για να μάθει να περπατά ξανά. Τον φροντίζει μία νοσοκόμα, την οποία ερωτεύεται. Η Agnes von Kurowsky είναι μια ψηλή μελαχρινή 26 ετών από την Πενσυλβανία. "Είχε κεχριμπαρένιο δέρμα και γκρίζα μάτια. Νόμιζα ότι ήταν πολύ όμορφη", έγραψε δέκα χρόνια αργότερα στο «Αποχαιρετισμός στα Όπλα» για την ηρωίδα Catherine Barkley, νοσοκόμα στην οποία έδωσε τα χαρακτηριστικά της Agnes. Η Ανιές, αφού του έδειξε μεγάλη αγάπη, τον εγκατέλειψε για έναν Ιταλό αριστοκράτη. 

Απογοητευμένος, ο νεαρός Χέμινγουεϊ επέστρεψε στη χώρα του τον Ιανουάριο του 1919. Ο πρώτος Αμερικανός που επέστρεψε τραυματισμένος από το ιταλικό μέτωπο καλωσορίστηκε ως ήρωας. Ωστόσο, βυθίζεται στην κατάθλιψη. Στο Σικάγο, συνάντησε τον Sherwood Anderson, έναν δημοφιλή συγγραφέα που υποστήριξε την επανάσταση στην αμερικανική λογοτεχνία μέσω της αφαίρεσης του στυλ. Ο Άντερσον έζησε στο Παρίσι και ενθαρρύνει τον Χέμινγουεϊ να τον μιμηθεί. 

Μια άλλη αποφασιστική συνάντηση ήταν αυτή της Ελίζαμπεθ Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον, μιας όμορφης κοκκινομάλλας, που ήταν πιανίστας από το Saint-Louis. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1921. Ο Χέμ ακολούθησε τις συμβουλές του Άντερσον και προσλήφθηκε ως ανταποκριτής στην Ευρώπη της εφημερίδας Toronto Star, αποφασισμένος να κάνει το λογοτεχνικό του ντεμπούτο στο Παρίσι. 

Ο πεζόδρομος του Παρισιού

Το 1919, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Για τους Αμερικανούς καλλιτέχνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον συνώνυμες με την ελευθερία αλλά με την υποκρισία. Το Παρίσι συμβολίζει τη νεωτερικότητα. Είναι η πόλη-κόσμος της εποχής. Ένα ουσιαστικό σταυροδρόμι για κάθε συγγραφέα. Η Γαλλία προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στους Αμερικανούς: η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Ο Χέμινγουεϊ γίνεται φίλος με τον Τζον Ντος Πάσος και τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ. 

Η Γερτρούδη Στάιν θα χαρακτηρίσει τους Αμερικανούς συγγραφείς που βρίσκονται στα καφενεία της αριστερής όχθης: την «χαμένη γενιά». Ο Χέμινγουεϊ μια μέρα θα πει: "Θα κρεμαστώ αν χαθήκαμε!" Η  "megalomaniac" Στάιν, χαρακτηρισμός που της έδωσε ο Tristan Tzara, παίρνει τον νεαρό Χέμινγουεϊ υπό την προστασία της και τον συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, να επενδύσει σε ένα πίνακα Miro αντί να αγοράζει ρούχα. Αυτός αγοράζει βιβλία από τα βιβλιοπωλεία στις αποβάθρες του Σηκουάνα. 

Η Γερτρούδη, τον ωθεί να απαλλαγεί από τον ψυχολογισμό και να επικεντρώνεται στη μουσική των λέξεων, όταν περιγράφει. Ο Χέμινγουεϊ περνά τις μέρες του γράφοντας απομονωμένος στο Closerie des Lilas. Το 1923 ο Χέμινγουεϊ δημοσίευσε το πρώτο του έργο, Three Stories and Ten Poems

Στην καταστροφή της Σμύρνης

Ο Ε. Χέμινγουεϊ έζησε την τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής από τη γέφυρα αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο οποίο επέβαινε. Το απόσπασμα είναι το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο με τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης» από τη συλλογή διηγημάτων «Στην εποχή μας» (In Our Times), που εξέδωσε ο αμερικανός συγγραφέας το 1925.

«Στην προκυμαία της Σμύρνης» γράφει:
«Είχαμε ρητές εντολές να μην επέμβουμε, να μη βοηθήσουμε... Το πλοίο μας είχε τόση δύναμη που θα μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε όλη τη Σμύρνη και να σταματήσουμε το μακελειό, αλλά η εντολή ήταν να μην κάνουμε τίποτα... Το παράξενο ήταν, είπε [ο αξιωματούχος του αμερικάνικου πολεμικού που διηγείται την ιστορία], πώς ούρλιαζαν κάθε νύχτα τα μεσάνυχτα. Δεν ξέρω γιατί ούρλιαζαν αυτή την ώρα.  Ήμασταν στο λιμάνι κι αυτές στην προκυμαία και τα μεσάνυχτα άρχιζαν να ουρλιάζουν. Στρέφαμε πάνω τους τους προβολείς και κι αυτές τότε σταματούσαν. ...».

Αλλά γιατί οι γυναίκες «έκλαιγαν τα μεσάνυχτα»; Όχι, δεν ήταν κάποιο έθιμο πένθους. Ήταν φωνές για βοήθεια.  Η μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου αφηγείται:

«Χιλιάδες κόσμος, απελπισμένος και εξαθλιωμένος, με μάτια άδεια απ’ τα όσα είχαμε δει και την ψυχή ματωμένη απ’ τον πόνο της απώλειας των αγαπημένων μας. Κάρα άδειαζαν πεθαμένους δίπλα μας, όπου έβρισκαν. Το βράδυ, όταν οι Τούρκοι άρχιζαν να βιάζουν και να κακοποιούν όποια γυναίκα έβρισκαν, οι Αμερικανοί άναψαν τους προβολείς των πλοίων και τους έριξαν πάνω μας, για να σταματήσει κάπως το κακό.» Οι φωνές και τα ουρλιαχτά, λοιπόν, ήταν λόγω των επιθέσεων και των βιασμών από τους Τούρκους. Και οι τελευταίοι σταματούσαν όταν έπεφτε πάνω τους το «φως» για να μην αποκαλυφθούν!  

Ο ήλιος επίσης ανατέλει

Η γέννηση του γιου του John, γνωστού ως Bumby, στο Τορόντο, συμπίπτει με την αρχή της καριέρας του. Ο Χέμινγουεϊ "ήταν τότε ο τύπος του άνδρα από τον οποίο προσελκύονταν άντρες, γυναίκες, παιδιά και σκύλοι", θυμάται η Χάντλεϊ. Αλλά δεν βλέπει τον εαυτό του περιορισμένο στο ρόλο του γενναίου πατέρα της οικογένειας. Πρέπει να γράψει, σαν να πολεμούσε με έναν αόρατο εχθρό. 

Περιπλανιέται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης για λογαριασμό της εφημερίδας Σταρ του Τορόντο - μεταξύ άλλων πήρε συνέντευξη από τον Μουσολίνι ("ένας φτωχός"). Αυτό τον εμποδίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα. Κατέληξε να παραιτηθεί το 1924. 

Κατά την ίδια περίοδο, η οικογενειακή του κατάσταση επιδεινώθηκε. Ο συγγραφέας δεν μπορεί να αγαπήσει πλήρως γιατί συχνά ερωτεύεται δύο γυναίκες ταυτόχρονα. Το 1927, χωρίζει για να παντρευτεί την ερωμένη του Pauline Pfeiffer, δημοσιογράφο στη Vogue, και στη συνέχεια ξεκινά το μυθιστόρημα «Αποχαιρετισμός στα Όπλα". «Ενώ έγραφα το πρώτο προσχέδιο, ο δεύτερος γιος μου ο Πάτρικ γεννήθηκε με καισαρική τομή στο Κάνσας Σίτι, και ενώ έγραφα ξανά το βιβλίο, ο πατέρας μου αυτοκτόνησε στο Oak Park του Ιλλινόις ...», γράφει. 

Ο γιατρός Χέμινγουεϊ είχε χρέη, είχε καταστραφεί. Το παράδοξο είναι ότι ήταν μέλος του Optimists Club! Ο Έρνεστ κατηγόρησε τη μητέρα του για την εξέλιξη αυτή. Οι βιογράφοι δεν συμφωνούν σε αυτό. 

Όπως επισημαίνει ο GA Astre, στο Hemingway μόνος του (Seuil, 1959), ο συγγραφέας όχι μόνο ενσωματώνει την «αμερικανική παράδοση» με τη ζωτικότητα του, τη βία του, το «πάθος του για έγκλημα», αλλά φέρνει και μια καινοτομία: «Αναγνωρίζει την τραγική διάσταση του ανθρώπου, την απόλυτη αποτυχία του αμερικανικού ονείρου». 

Από τις αρένες στα χιόνια του Κιλιμάντζαρο

Για να ξεχάσει τα φαντάσματα του Oak Park, το ζευγάρι Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στο Key West, ένα τροπικό νησί στην άκρη της Φλόριντα. Το 1931, η Pauline έκανε τον τρίτο γιο, τον Gregory. Όταν κυκλοφόρησε το «Αποχαιρετισμός στα Όπλα», πουλήθηκαν 80.000 αντίτυπα σε λίγους μήνες. Ο Χέμινγουεϊ γίνεται διάσημος, οι εφημερίδες ασχολούνται συνέχεια μαζί του, το Χόλιγουντ αγοράζει τα δικαιώματα και τα χρήματα ρέουν άφθονα. Αρχίζει να γυρνάει στα μπαρ, υιοθετεί ένα στρατό γατών, και προσφέρει στον εαυτό του μια βάρκα για να ψαρεύει στην Καραϊβική. 

Ο συγγραφέας στην Ισπανία αφιερώνεται στο νέο του πάθος, τις ταυρομαχίες. Παρακολουθεί όλες τις ταυρομαχίες, μερικές φορές παίρνει μέρος σε αυτές, εμφανίζεται με τους μεγαλύτερους ταυρομάχους. Στα μάτια του, ο matador βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος, όπως ο Χριστός. Σκοτώνει για να θέσει τέρμα στην ανθρώπινη αδυναμία, να μετατρέψει την αποτυχία σε νίκη. Στον Χέμινγουεϊ αρέσει αυτός ο εξορκισμός, η υπερηφάνεια των Ισπανών και η ανάσταση του παγανισμού στο χριστιανικό έδαφος. Αυτές οι μυστικιστικές σκέψεις δίνουν ένα έργο παρεξηγημένο από τους κριτικούς της εποχής, το «Θάνατος το απόγευμα»

Τα αδιάκοπα ταξίδια του τροφοδοτούν τα κείμενά του. Κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι αρκετών μηνών στην Ανατολική Αφρική, μια δυσεντερία τον αναγκάζει να επαναπατριστεί. Το ατύχημα τον εμπνέει για να γράψει «τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο». 

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Ως δημοσιογράφος, παρακολούθησε την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και είχε επισημάνει ήδη από το 1934: «Η τραγωδία πλησιάζει.» Η διαμονή του στην Ιβηρική γη τον έκανε να αγαπήσει τον ισπανικό λαό. Θα συμμετάσχει στον εμφύλιο του 1936 με την πλευρά των Δημοκρατικών: "Ο φασισμός είναι ένα ψέμα… Ένας συγγραφέας που δεν έχει την αίσθηση της δικαιοσύνης ή της αδικίας θα έκανε καλύτερα να αφιερωθεί στην επεξεργασία ενός καταλόγου.", έγραφε. 

Ο Χέμινγουεϊ γίνεται ανταποκριτής μίας ομάδας Εφημερίδων της Βόρειας Αμερικής για να καλύψει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Με τους φίλους του από την ομάδα των Σύγχρονων Ιστορικών, συμπεριλαμβανομένου του Ντος Πάσος, δημιούργησε την ταινία Ισπανική Γη, σε σκηνοθεσία του Joris Ivens. Ο συγγραφέας επιστρέφει αρκετές φορές στην Μαδρίτη. Κι εκεί, μες στη φωτιά του εμφυλίου, βρίσκει τη Μάρθα Γκέλχορν, πολεμική ανταποκρίτριαμ η οποία θα γίνει η τρίτη σύζυγός του. 

Σύμφωνα με τη μικρή ιστορία, θα είχε συναντηθεί με τον André Malraux: Ο ένας θα έγραφε για την έναρξη του Ισπανικού Πολέμου, ο άλλος για το τέλος. Αυτή η συμφωνία θα δώσει την «ελπίδα» και το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα»

Όπως είχε προφητεύσει ο Χέμινγουεϊ, η νίκη του φρανκισμού αποδυνάμωσε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος αισθάνεται ότι πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στους Ναζί. Βρίσκεται στη Νορμανδία. Το είχε ορκιστεί: θα είναι πάντα εκεί που γράφεται η Ιστορία! Το δικό του «τμήμα», του επέτρεψε να συμμετάσχει στην απελευθέρωση του Ραμπουιγιέ. Στο Παρίσι, θα «απελευθερώσει» το... μπαρ του Ritz. Εκεί θα γιορτάσει τη νίκη με σαμπάνια. Στη συνέχεια συναντά τη δημοσιογράφο του Time , Mary Welsh, η οποία γίνεται ερωμένη του. 

Στην Αβάνα

Μετά τον πόλεμο, ο Χέμινγουεϊ δεν είναι πλέον ο ίδιος. Χάνει τη δράση. Ο ήρωας των τριών πολέμων είναι και άνθρωπος με τα πάθη και τις αδυναμίες του. Αν και ξέρει πώς να είναι γενναιόδωρος με τους φίλους του, μερικοί τον βρίσκουν αχάριστο, έτοιμο να προδώσει. Οι συγγραφείς που τον βοήθησαν τον πρώτο καιρό τον εγκατέλειψαν. Ο Χέμινγουεϊ είναι στη φιλία όπως και στην αγάπη: άπιστος. 

Οι συγγενείς του περιγράφουν ένα υπερήφανο ον, γεμάτο με επιτυχία, μεθυσμένο, θυμωμένο και πρόθυμο για καυγά. Η Μάρθα τον βρίσκει αξιολύπητο και ζητά διαζύγιο. Καταπίνει ένα λίτρο ουίσκι την ημέρα και βλέπει τους Ναζί στους εφιάλτες του. Καταφεύγει στην «εξορία» και αφιερώνεται στην αλιεία, στις γάτες του και στη γραφή. Παντρεύεται τη Mary Welsh. 

Ο Χέμ ανακάλυψε την Κούβα τη δεκαετία του 1930: το νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Key West. Αγόρασε ένα μεγάλο ακίνητο, το Finca Vigia, ένα αντίγραφο του ισπανικού σπιτιού στο Key West, όπου δέχονταν τα αστέρια του Χόλιγουντ δίπλα στην πισίνα. Ανάμεσά τους, η Άβα Γκάρντνερ, η οποία πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες που βασίστηκαν σε μυθιστορήματά του.  

Η εγκατάστασή του στην Κούβα προκάλεσε υποψίες στο FBI. Ο φοβερός κυνηγός κομμουνιστών, ο Έντγκαρ Χούβερ, θέτει τον συγγραφέα υπό επιτήρηση. Ένα βιβλίο για την KGB, το οποίο δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, αναφέρει (σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς, τον Harvey Klehr) ότι "ο Χέμινγουεϊ συνέχισε τη συμπάθειά του για την ΕΣΣΔ που χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία. [ ...] Πιθανότατα τον πλησίασαν το 1941. Του δόθηκε κωδικό όνομα και κωδικός πρόσβασης για μελλοντική επαφή. Οι Σοβιετικοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να λάβουν κάποιες πληροφορίες από αυτόν, αλλά ποτέ δεν ήξεραν πώς." 

Ο λογοτεχνικός κόσμος πίστευε ότι τελείωσε όταν ο Χέμινγουεϊ δημοσίευσε το The Old Man and the Sea το 1952. Με το βιβλίο αυτό κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Στη συνέχεια, ο Τύπος ανακοίνωσε το θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αφρική. Αυτό τον διασκέδασε: κράτησε τις νεκρολογίες σε ένα άλμπουμ! 

Αντίο στα δάκρυα

Ο Χέμινγουεϊ φεύγει από τον τροπικό παράδεισο μετά την κουβανική επανάσταση παρά το ότι έχει γίνει φίλος με τον Φιντέλ Κάστρο. 

Μένει απομονωμένος στο σπίτι του που μοιάζει με καταφύγιο στο Αϊντάχο. Πάσχει από υπέρταση, διαβήτη, σεξουαλική ανικανότητα, κίρρωση, απαρχή Αλτσχάιμερ και ιδιαίτερα κατάθλιψη. Έγινε παρανοϊκός, έβλεπε παντού πράκτορες του FBI. Ο Χέμινγουεϊ πέθανε λίγο πριν τα γενέθλιά του. Αυτοκτόνησε μ’ ένα κυνηγετικό όπλο. 

Η σύζυγός του είχε εκτιμήσει, σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση, ότι ήταν ατύχημα. Η άποψη αυτή έγινε δεκτή, χωρίς διαταγή νεκροψίας. Όπως ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο συγγραφέας δεν θα αφήσει καμία εξήγηση, μόνο θα πει: "Θα προτιμούσα να με θυμούνται για το έργο μου και όχι για τα αδικήματα της ύπαρξής μου." 

Δεν επηρέασε μόνο τη γενιά του (Drieu la Rochelle, Kessel, Camus, Sartre) αλλά και τις επόμενες. Η δύναμη των κειμένων του, η τεχνική της γραφής του έχουν σηματοδοτήσει γενιές: Salinger, Raymond Carver, Truman Capote, Richard Brautigan, Hunter Thompson, Jim Harrison και πολλούς άλλους. 

Ο Χέμινγουεϊ σε ημερομηνίες

1899: Γέννηση στις 21 Ιουλίου στο Oak Park (Ιλινόις)
1918: Τραυματίστηκε στο μέτωπο της Ιταλίας
1921: Σύζυγος Hadley Richardson
1922: Δημοσιογράφος στο Παρίσι
1923: Γέννηση του πρώτου γιου, John
1927: Σύζυγος Pauline Pfeiffer
1928: αυτοκτονία του πατέρα του
1929: Δημοσιεύει τον αποχαιρετισμό στα όπλα
1936: Συμμετέχει στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο
1940: Γάμος με τη Μάρθα Γκέλχερν
1944: Συμμετέχει στην απελευθέρωση του Παρισιού
1946: Παντρεύεται τη Mary Welsh
1952:Δημοσίευση του βιβλίου Ο Γέρος και η Θάλασσα. Προσαρμογή στον κινηματογράφο του Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο
1954: Βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία
1961: αυτοκτονία στις 2 Ιουλίου στο Κέτσουμ (Αϊντάχο) 

Πληροφορίες L' Express, artinews.gr, ΓΧΠ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δική μου Σιμόν Βέιλ

Ο Κάρολος (Τσαρλς) Ντίκενς

Έρμαν Έσσε